Covid-19 - så gäller din reseförsäkring

Reseskyddet gäller som vanligt för akut sjukdom och olycksfall även om du reser till ett område som omfattas av UD:s avrådan. Om du reser till ett land som omfattas av UD:s avrådan gäller dock inte katastrofskyddet för att ta sig till en säkrare plats. För de länder som UD inte längre avråder från gäller katastrofskyddet som vanligt.

Om du nyligen varit sjuk eller skadad, i till exempel covid-19, kan du behöva göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser utomlands eftersom försäkringen har vissa begränsningar.

Eftersom covid-19 är en ny sjukdom råder det fortfarande en stor osäkerhet kring dess följder. Enligt SOS-International finns det dock tecken på att covid-19 kan ge en långtidspåverkan på lungfunktionen och att en flygresa kan förvärra det tillståndet. Det är därmed en god idé att få en medicinsk förhandsbedömning om du haft covid-19. Läs gärna mer på SOS Internationals hemsida.

Snabba förändringar kan dock komma att ske i takt med den utveckling som sker. Vi uppdaterar informationen här kontinuerligt i samband med förändringar.

Du som är på en längre resa med bil eller annat fordon i Europa eller turistar i Sverige. Vi vet inte hur olika länders restriktioner kan påverka möjligheterna till snabb hjälp, inom eller utom Sveriges gränser. Det kan även vara svårt att få tag i hyrbilar, tågbiljetter och biljetter till andra färdmedel med anledning av de åtgärder som vidtagits på grund av covid-19.

UD har gått ut med råd för de som planerar att resa under jul och nyår. Se UD:s råd här 

Inreseförbud från Norge fr.o.m 26 januari. Inreseförbud från Danmark och Storbritannien fr.o.m 22 december

Sverige inför inreseförbud från Danmark, Norge och Storbritannien för att begränsa smittspridningen. Är man svensk medborgare har man alltid rätt att återvända till Sverige och berörs inte av reseförbudet. Inreseförbudet är planerat att gälla till 14 februari, men kan komma att förlängas. UD avråder från alla icke nödvändiga resor till Storbritannien. 

Den senaste informationen från Folkhälsomyndigheten är att personer som vistats i Norge de senaste 14 dagarna bör stanna hemma i minst 7 dagar och undvika kontakt med andra.

Det finns inget i Reseskyddet som ersätter merkostnader för hemresa och om man blir kvar längre än planerat. Personer som har svårt att ta sig hem från Storbritannien ombeds kontakta ambassaden.

Om du befinner dig utomlands

Katastrofskyddet omfattar merkostnader på upp till 10 000 kr för att omedelbart ta sig till en säkrare plats, i det här fallet Sverige. Om du varit utomlands sedan coronakrisen inträffade och inte omedelbart tagit dig hem till Sverige gäller inte katastrofskyddet. 

Reseskyddet har inget moment som ersätter merkostnader för exempelvis kost och logi om du sätts i karantän eller blir kvar utomlands av andra skäl än att du själv är sjuk eller skadad. 

Om du inte kan resa hem till Sverige för att du fått information om att din resa är inställd hänvisar vi dig till flygbolaget. Om du blir akut sjuk eller skadad under din utlandsvistelse kontaktar du SOS International på telefonnummer +45 70 10 50 50

Om du sitter i karantän utomlands/landet stängt gränserna 

Reseskyddet har inget moment som ersätter merkostnader för exempelvis kost och logi om du sätts i karantän eller blir kvar utomlands av andra skäl än att du själv är sjuk eller skadad. 

Om du blir akut sjuk eller skadad under din utlandsvistelse kontaktar du SOS International på telefonnummer +45 70 10 50 50

Om du vill avboka en planerad resa?

När UD avråder från resor till ett område ska du vända dig till researrangör eller flygbolaget för att för ta reda på vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din resa. 

Avbeställningsskyddet i Hem/VillaHemPLUS omfattar endast avbeställning på grund av akut sjukdom eller olycksfall som inträffar innan avresa. 

Avbeställningsskyddet gäller inte för avbokning av resa på grund av beslutet att UD avråder från alla resor. Att läkare avråder från att resa på grund av att du tillhör en riskgrupp ersätts inte.

Resor inom Sverige

Folkhälsomyndigetens avrådan från icke nödvändiga resor är inget som omfattas av Reseskyddet. Reseskyddet omfattar endast akut sjukdom och olycksfall om du är på resa som är planerad att vara mer än två dygn.

Avbeställningsskyddet gäller endast akut sjukdom eller olycksfall, inte på grund av att till exempel en anläggning stängs eller andra omständigheter som hindrar din resa.


Här får du tips om var du kan vända dig >
Det här innebär en avrådan från UD >